Energiezuinige en Duurzame Woning in Elst

Een herbestemming van dit perceel biedt ruimte voor drie nieuwe woningen. De opdrachtgever wil méér dan het minimaal vereiste qua duurzaamheid, en ze zijn bij ons dus aan het juiste adres voor een energiezuinige en duurzame woning. Deze woning staat aan de rand van de bebouwde kom van Elst, Gelderland.

Ontwerp in Bouwteam

In samenwerking met het bouwteam hebben we een ontwerp gerealiseerd dat voldoet aan de wensen van de bewoners, de samenhang op het erf zoals gewenst door de gemeente Overbetuwe, en het vastgestelde bouwbudget. Het ontwerp richt zich met een open kant op het vrije zicht over het boerenland en is zo georiënteerd dat zoninstraling optimaal bijdraagt aan de energiehuishouding.

Energiezuinigheid en Isolatie

De woning heeft isolatiewaarden die ver boven de minimale eisen uitstijgen. Dankzij de grote goed geïsoleerde kap bereiken we zelfs bijna het niveau van een passiefhuis. Hierdoor komt de woning op een negatieve EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) van ca. -0,2 uit. Dit betekent dat de woning meer energie opwekt dan verbruikt, wat bijdraagt aan een energiezuinige en duurzame woning.

Bio-based Materialen en Lage Milieubelasting

Naast de energieprestaties scoort de woning hoog door het gebruik van bio-based materialen, wat resulteert in een erg lage milieubelasting. Deze materialen zorgen niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor een gezond binnenklimaat.

Integratie in het Boeren Erf

De woning vormt samen met de overige nieuwe huizen en bestaande bebouwing een nieuw boeren erf. Om het erf als geheel te laten functioneren, blijft er één toegang. Privacy wordt gewaarborgd door de woning aan de erfzijde meer gesloten te houden. Aan de landschapszijde gaat deze moderne woning juist de relatie aan met het omringende landschap, waardoor bewoners kunnen genieten van het vrije uitzicht en de natuurlijke omgeving.