Bio-Based Natuurlijk verbouwen

Uitbouw van een Jaren-60 Woning: Ruime Leefkeuken en Natuurlijk Bouwen

Deze uitbouw aan een bestaande jaren-60 woning resulteert in een zeer ruime leefkeuken. De wens voor meer leefruimte is aangegrepen om door middel van een aanbouw de volledige woning (in stappen) te verduurzamen. Bovendien is de uitbouw gerealiseerd met vrijwel uitsluitend bio-based materialen, wat perfect aansluit bij de principes van natuurlijk bouwen.

Bio-Based Materialen en Natuurlijk Bouwen

Met natuurlijke en/of herbruikbare materialen bouwen was een uitgangspunt vanaf het begin. Daarom wordt deze uitbouw gebouwd met zoveel mogelijk bio-based materialen, die een natuurlijke oorsprong hebben en een geringe negatieve impact (soms zelfs een netto positieve impact) op het milieu. Waar het niet mogelijk is om bio-based materialen te gebruiken, passen we materialen toe die volledig herbruikbaar zijn.

Voordelen van Natuurlijk Bouwen met Bio-Based Materialen

Er is veel met hout gewerkt, een hergroeibaar materiaal dat CO2 opslaat. Daarnaast is de isolatie van houtvezel, wat meer massa heeft dan gangbare isolatie (zoals rockwool of glaswol). Dit heeft als voordeel dat oververhitting bij een plat dak minder snel optreedt. Verder leveren de toegepaste materialen meteen een positieve bijdrage aan het binnenklimaat. Door de natuurlijke materialen en hun damp-open toepassing worden vocht en warmte uitstekend gebufferd, wat resulteert in een zeer aangenaam leefmilieu. Bovendien zijn sommige van de gebruikte materialen zelfs luchtzuiverend doordat ze schadelijke stoffen moleculair binden.