Sweet Retreat, The Crowd-Farm

Sweet retreat, the crowdfarm, is een nieuwe verschijningsvorm van landbouw en voedselproductie die inspeelt op het verhoogd bewustzijn  van de kwaliteit en herkomst van ons voedsel en de steeds meer ondernemende aard van consumenten.

Het is een upgrade van het huidige monoculturele boerenlandschap in het midden van de verstedelijkte arnhem- nijmegen valley.

Boerenland wordt ook hier steeds verder samengevoegd als gevolg van internationale concurrentie op prijs, en het niet hebben van opvolging.

Dit resulteert in enorme bedrijven met hoge risicos, weinig marge, grote afhankelijkheid van opkoopkantoren in een ontoegankelijk landschap.

Sweet retreat is met De Crowdfarm is het alternatief. Collectief adopteren we land voor eigen voedselproductie én directe verkoop.

Ze herintroduceert kleinschaligheid en diversiteit in het landschap, spreidt risicos, en biedt ruimte voor wateropslag en verblijfskwaliteit. 

telen voor eigen gebruik verlangt diversiteit in producten, en verschuift de focus naar ervaring en kwaliteit.

In dit uitnodigende landschap wordt geteeld op basis van permacultuur, wat een ecosysteem zoveel mogelijk benaderd.

Keuzes voor gewassen worden gebaseerd op kwaliteit, én op beleving. Een maisveld is tegelijk ook een fantastisch doolhof. De gebruikers ervan zijn divers, allen met een passie voor voeding en met een ondernemende aard.  Zij zijn deeltijd Crowd-farmer, en hebben naar verhouding aandeel in de boerderij.

De Crowdfarm bestaat uit een deel, keuken, kas en hotel.

De deel is voor het wassen, sorteren voorverwerken en bewaren van oogst en voor de stalling voor werktuigen, zoals een zonnetractor

In de gemeenschappelijke leefkeuken wordt genoten van de oogst en het werk georganiseerd. Houtgestookte leemovens om te koken leveren aangename warmte.

In de keuken worden ook workshops en lezingen gegeven en op informele wijze producten verkocht aan bezoekers

De kas helpt bij productie jaarrond en bied  ook ruimte voor experiment, zo wordt er bijvoorbeeld ook vis geteelt in aquaponics systemen. en ontspanning, in bijvoorbeeld de thee en kruidentuin.

 

Timeshared kamers en appartementen bieden lowtech comfort door natuurlijke materialen als hout en leem en bieden geborgenheid in contrast met de open en gemeenschappelijke kas.

En na een dag ploeteren in de klei, zijn de in de kas geplaatste sauna en hottub, de geurtuin, het avondterras en zwemvijver extra aangenaam.

Sweet retreat is opgebouwd uit modulaire segmenten, waarvan de basisdoorsnede gebaseerd is op het principe van een muurkas.

Ze gebruikt de massa van aanliggende ruimtes, visvijvers en grond als warmtebuffer.

Screens, goede ventilatie en wederzijdse uitwisseling completeren het low-tech klimaatsysteem.

Sweet retreat…is crowd-farming,   samen ondernemen hard werken, voor je ontspanning, om je andere talenten te benutten en natuurlijk voor de beste voeding.

Het landschap verandert hierbij in een foodpark, in een verblijfslandschap, mét behoudt van voedselproductie.